Over Woerden

heading4

Geschiedenis van Woerden

wapen_woerdenDe plaats Woerden stamt uit de Romeinse tijd, rond 40 na Christus, toen er een ‘castellum’ op deze plek stond. Dit castellum (Castellum Laurii) was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Na de Romeinse tijd, omstreeks 260 na Chr., werd de plaats Wyrda genoemd, aangezien de plaats op een verhoogde plek in het landschap lag (een wierde). In de Middeleeuwen begon Woerden vanaf de 12e eeuw meer versterkt te worden (een slot, wallen, grachten) en kreeg op 12 maart 1372 stadsrechten van hertog Albrecht van Beieren. In 1410 begon de bouw van het Kasteel van Woerden, in 1501 het stadhuis en in 1755 de stellingmolen De Windhond. Deze gebouwen bestaan nog steeds.

Overige monumentale gebouwen zijn: het Arsenaal (1762), de Pastorie (1672), Petruskerk (1673), Kazerne (1790), Klooster (1899), de Watertoren (1845), de Lutherse kerk (1646) en de St. Bonaventurakerk (1892). In 1989 werd het Zuid-Hollandse Woerden een Utrechtse plaats.

Secularisatie

De Woerdense priester Jan de Bakker is de eerste in de Noordelijke Nederlanden, die om zijn van de R.K. kerkleer afwijkende prediking in 1525 ter dood werd gebracht op de brandstapel. De godsdiensttwisten zijn in Woerden aanvankelijk beperkt: de Lutherse hertog Erik van Brunswijk, die Woerden rond 1570 in pacht had, tolereert de Lutherse opvattingen in de stad. In 1575-1576 wordt Woerden, dat zich aan de kant van de Opstand schaarde, door de Spanjaarden belegerd: de stad houdt stand en de Spanjaarden breken hun beleg na een jaar op.

Ligging

Woerden ligt in het oosten van het Groene Hart van Nederland, de groene zone omsloten door de Randstad. Buiten de bebouwing bestaat Woerden voor een groot deel uit weilanden en akkers. De gemeente Woerden is omringd door de gemeenten (met de klok mee, begin noord) De Ronde Venen, Breukelen, Utrecht, Montfoort, Reeuwijk, Bodegraven en Nieuwkoop.

De Oude Rijn loopt door Woerden en de riviertjes Linschoten en Grecht komen erin uit.

Evenementen

aug – Woerdense Vakantie Week
sept – Eru Taptoe Woerden, de oudste burger taptoe van Nederland
okt – Woerdense Koeienmarkt – jaarmarkt op een woensdag, waarop traditioneel snert wordt gegeten.

Wijken

Centrum
Staatsliedenkwartier
Vogelbuurt
Bloemenbuurt
Bomenbuurt
Schilderswijk
Molenvliet
Snel en Polanen
Waterrijk Woerden (in aanbouw)

Euro-afronding en chipcard

Woerden wordt beschouwd als de meest gemiddelde gemeente van Nederland. De gemeente werd daarom uitgekozen voor een proef met het bij contante betaling afronden op vijf eurocent van het te betalen bedrag. De proef begon op 26 april 2004. Woerden was daarmee na Finland, dat de munten van 1 en 2 eurocent nooit invoerde, het eerste gebied in Europa waar deze munten de facto werden afgeschaft, zij het tijdelijk. De proef eindigde op 6 juni van dat jaar. De meeste consumenten bleken voorstander van afronden, en afronden had op het prijspeil geen effect. Daarop werd de mogelijkheid om contante betalingen af te ronden landelijk ingevoerd.

Ook vanwege Woerdens gemiddeldheid werd in 1990-1991 in de gemeente een proef gehouden met de “Chipcard”, een voorloper van de huidige chipknip, waarmee in Woerdense winkels betaald kon worden voor boodschappen. Na de proef bleek het gebruik van de kaart geen succes te zijn.

bron: Wikipedia.nl

meer informatie over Woerden op: www.woerden.nl