Geven is het mooiste kerstcadeau en daarom ontvangen dit jaar twee Woerdenaren de eerste kerstboom van de burgemeester. Eyad en Matiwos wonen allebei sinds 2016 in Woerden. Eyad komt uit Syrië en Matiwos uit Eritrea. Bijgestaan door Stichting Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart werken zij hard om te integreren in de Nederlandse samenleving en zich helemaal thuis te voelen in het Woerdense.

Het is de start van de jaarlijkse verkoop van kerstbomen door de Tafelronde Woerden, waarvan de opbrengst traditioneel naar een goed doel gaat. Dit jaar dragen de mannen van de Tafelronde Woerden concreet bij aan de integratie door geld in te zamelen voor een project om statushouders te verbinden aan Woerdenaren dat zal worden georganiseerd door Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart. Verschillende statushouders komen helpen met de verkoop van de kerstbomen. Reinout Kuus voorzitter van de kerstbomen commissie denkt dat “we veel van elkaar kunnen leren, door elkaar te ontmoeten en samen dingen te doen. Trouwens, kerstbomen verkopen in de kou verbroederd sowieso”.

In voorgaande jaren is geld opgehaald voor Freedom Through Education, een stichting die scholen voor de lage sociale klasse in India bouwt. Veel kinderen zijn analfabeet, maar door te leren lezen en schrijven verbetert niet alleen hun toekomst maar ook die van hun kinderen. Educatie is ook iets dat doorgegeven wordt. “Voor € 30.000,- kan je al een school bouwen voor 300 leerlingen! Die impact is enorm.” zegt Florian Bos. Hij was een van de Tafelaars die in september naar India is gereisd om de school in Jaipur te bezichtigen waar in voorgaande jaren geld voor was opgehaald met de kerstbomenactie. Florian vindt de impact op kinderen enorm: “want niets is mooier dan de glimlach op het gezicht van kinderen”. Daarom wordt ook dit jaar geld ingezameld voor de bouw van een nieuwe school.

In 2011 werd er binnen de Woerdense Tafelronde gezocht naar een jaarlijks evenement. Hieruit is naar voren gekomen dat er in Woerden behoefte was aan een warme actie in een koude maand, kerstbomenverkoop. Vanuit een achterbak van een auto werden de eerste kerstbomen verkocht, maar nu staat een verlichte grote tent op de parkeerplaats tegenover winkelcentrum Snel en Polanen. Het is voor de heren ieder jaar de uitdaging om zo veel mogelijk gesponsord te krijgen zodat een zo groot mogelijke opbrengst naar het goede doel kan.

Vorig jaar is €5.385,00 opgehaald voor het bekende Make-A-Wish Nederland en € 3.115,00 voor de ontwikkeling van Woerdens Avontuurlijkste zolder in het Stadsmuseum. Zo wordt er altijd gekozen tussen een lokaal en een (inter)nationaal doel. Voorgaande jaren is geld opgehaald voor organisaties als: Batenstein Buiten, Kika, Stichting Semmy en nog vele anderen.

Kerstbomen van AA kwaliteit
De AA kwaliteit Nordmannen worden van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 december van 09:00 tot 21:00 uur verkocht vanuit de feestelijk verlichte tent tegenover het winkelcentrum Snel en Polanen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *