Op 21 september ging een grote groep (oud-)Tafelaars en partners van Tafelronde 185 Woerden op reis naar India. Na een aangename vlucht geheel volgens schema en met slechts één reprimande (“mannen, het is geen vliegende kroeg”, aldus een wat oudere steward) kwam het vliegtuig veilig en wel aan. Na een hartelijk welkom bleek gelijk dat de Tafelaars van RT185 Jaipur een zeer gevuld programma hadden samengesteld.

Delhi
Als volleerde toeristen werd in twee dagen Delhi verkend. Soms blootsvoets en dan weer met bedekt hoofd werden er diverse tempels bezichtigd. Bij de Akshardhamtempel werd het nog even spannend toen bleek dat er wel erg veel voorwerpen niet mee naar binnen mochten. Op zo’n moment is het erg fijn om er lokale Tafelaars bij te hebben die de schade kunnen beperken tot één meegesmokkelde telefoon en één Tafelaar die een sarong aan moest wegens een te korte broek.
Ook sportief werd er een bijdrage geleverd aan een Tafelproject door een voetbalwedstrijd te spelen tegen een team van talentvolle Indiase straatkinderen. Ondanks een niet aflatende aanvalslust brak het klimaat toch menig Tafelaar op en eindigden veel sprints in een hoestbui. Strafschoppen moesten de 0-0 doorbreken en bezorgden de thuisploeg de winst.

Agra
De opgelopen spierpijn kon de volgende dag verbeten worden in de bus. Over de enige snelweg in India ging het in volle vaart naar Agra voor een bezoek aan de Taj Mahal. Alle bekende superlatieven zijn los te laten op dit nieuwe wereldwonder maar toch moest het meest indrukwekkende deze dag nog komen.
De lunch was namelijk bij Sheroes Hangout, een cafe voor en door vrouwen die slachtoffer zijn geworden van een zuuraanval. Zij kunnen er hun eigenwaarde weer terugvinden en een plekje in de maatschappij heroveren.

Jaipur
Na lange busreis kwamen we ‘thuis’ in Jaipur, stad van onze zustertafel en tevens de locatie van de AGM.
We werden hartelijk verwelkomd en het bleek dat ‘meetig old friends for the first time’ geen loze kreet is. Na een uitgebreide lunch ging iedereen met lokale Tafelaars mee om daar twee nachten te slapen. ‘s Avonds werd er een bezoek gebracht aan Choki Dani, een themapark dat de geschiedenis van de streek belicht.

De volgende ochtend werd een bezoek gebracht aan de school die door beide Tafelrondes samen gerealiseerd is via Freedom Through Education. Het was een heel bijzonder moment om daar als Indiase en Nederlandse Tafelaars tussen de kinderen van ‘jullie school’ te staan. Nadat de meegebrachte cadeaus zijn uitgedeeld en er diverse Tafelaars een gastles hebben gegeven is het weer tijd om afscheid te nemen. Maar wel in de wetenschap dat de Indiase Tafelaars er op regelmatige basis langsgaan om de kwaliteit van de school te borgen.
‘s Avonds was er een Numbers Meeting in traditionele kleding waar twee leden van RT185 Jaipur door voorzitter Wilbert benoemd tot ‘Honorary Member of RT185 Woerden: Sanjay Porwal voor het leggen van de eerste contacten en Ashish Golcha voor het organiseren van de reis.
Ook in Jaipur een sportief onderdeel op het programma: cricket. Na een beknopte uitleg werd er een korte wedstrijd gespeeld waarbij de Indiase deelnemers gelukkig genoeg hulp boden.
De Tafelaars die nog energie over hadden waagden ‘s avonds een dansje op het openingsfeest van de AGM.

De voorlaatste dag was de dag van de forten. Overdag een bezoek aan het schitterende Amer Fort en ‘s avonds feest in het Jaigarh Fort, beide gelegen op een berg net buiten Jaipur. Het feest was onvergetelijk en de bus ging eigenlijk veel te vroeg weer richting hotel.

Terugreis
De laatste dag stond er een lange reis op het programma, eerst met de bus en daarna met het vliegtuig. De gezagvoerder heette in zijn welkomstpraatje de speciale gasten van RT185 Woerden hartelijk welkom en tien uur later landde het vliegtuig weer op Schiphol.
Daar aangekomen begon het bekende ‘ik ben zo blij dat ik weer thuis ben’ bij sommigen al plaats te maken voor “Ik ga over tien jaar zeker weer mee.”
Eigenlijk kan dat ook niet anders na deze reis vol vriendschap, sightseeing, Freedom Throug Education, internationaal tafelen en vooral de gastvrijheid van onze zustertafel.

Onze dank gaat uit naar het Travel Fund van de NTR, de lustrumreiscommissie van RT185 Woerden en de Tafelaars RT185 Jaipur.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *